About

Fotografier är ett kraftfullt medium. De kan inspirera, beröra, påminna, förändra, förföra, skapa trovärdighet och skapa tvivel. Bra bilder kan inspirera och berätta historier. Den här sidan berättar om mig och hur jag påverkas av fotografier, både andras och mina egna. Välkommen.

En foto(utrustnings)historia

Jag har alltid gillat fotografier. Farfar fotade, pappa fotade och jag fick min första kamera, en liten instamatic, när jag var i tioårs åldern. När jag var drygt 20 år i början av 1990-talet köpte jag min första systemkamera, en Nikon 601. Jag gick en fotokurs och lärde mig också lite om mörkrumsarbete. Men det var dyrt att fota, filmerna jag använde, kodacrome 64 och T-Max 100, kostade att framkalla. Och så var det ju så många bilder som bara var skräp och jag hade ingen möjlighet till bildbehandling. Det blev ett sporadiskt fotande utan något egentligt mål mer än att någon bild per rulle skulle falla mig i smaken.

När jag var drygt 35 år köpte jag en digital systemkamera. En älskad Nikon D-90 som förseddes med ett par (dåliga)  kitobjektiv. Det blev mer fotande men ändå inte riktigt bra. Jag gick en ny fotokurs och köpte nya objektiv. Det gjorde skillnad. Med Tokinas klassiska vidvinkelobjektiv 11-16 f2,8 och Nikkor 50 mm f1,8 började bilderna bli mycket bättre. Även ett billigt stativ införskaffades. Så småningom gick jag två högskolekurser vid Jönköpings universitet, en med fokus på visuell kommunikation och en om bildbehandling i Photoshop. Mina krav på utrustningen ökande.

Nu (och jag har slutat prata ålder) är jag ägare till Nikons fullformatare 750 med ett Nikkor 24-70 mm, f 2,8 ED VR. Stativet har blivit stabilare (och dyrare), filtren fler. Tiden som spenderas i photoshop har ökat. Nöjd? JA … men har bilderna blivit bättre? Något färre bilder med skakningsoskärpa, mindre brus. Men den stora utmaningen är att veta vad jag vill berätta, förmedla, att ha ett bra bildinnehåll. Att ta bilder som berör eller betyder något för mig och för andra. Det kan inte köpas, inte heller kan förmågan att komponera bilder inhandlas. Där har jag mina utmaningar.